Csepegtető öntözés

A csepegtető öntözés a mikroöntözés egyik változata, amelynél a vizet a talaj felületére folyamatosan (cseppenként) illetve szakaszosan (kortyonként) juttatják ki. A csepegtető öntözőberendezés olyan beépített berendezés, amely az öntözött növényállomány számára az optimális talajnedvességet a teljes tenyészidőszak alatt biztosítja, a gyökérzónába pontszerűen adagolt öntözővízzel. A csepegtető öntözés gyakori eljárás a mezőgazdaságban számtalan jó tulajdonsága és sokrétű felhasználhatósága miatt. A víztakarékosság és a kis nyomásigény miatt mindenképpen ez az egyik legkedvezőbb megoldás, valamint gyors és egyszerű telepíthetősége, alacsony fenntartási költségei is indokolják széleskörű felhasználását. Alapvetően kétféle csepegtető rendszert alkalmazunk. Az egyik a csepegtető csöves kialakítás, melynél a polietilén szárnyvezetékbe előre beépített csepegtető elemeket helyeznek el állandó osztástávolsággal, a másik a csepegtető gombás kialakítás amelynél a csepegtető testeket kívülről ültetik rá a szárnyvezetékre tetszőleges osztástávolsággal. A csepegtető rendszer egyaránt felhasználható gyümölcsösökben, díszkertekben, faiskolákban, zöldségesekben, konyhakertekben, vagy üvegházakban és fóliasátrakban is.

A mikroöntözés (csepegtető, mikroszórófejes) fejlesztésében élenjáró szerepet tölt be Izrael. Több cégük, így az általunk képviselt NETAFIM és a PLASTRO is a világ egyik legnagyobb öntözéstechnikai cége. Az összes felmerülő lehetséges igény kielégítésére biztosítható csepegtető cső, csepegtető gomba és szórófej is.

1. A csepegtető cső a szárnyvezetékbe épített meghatározott távolságra helyezett szűrő és nyomáscsökkentő labirintust tartalmazó vízadagoló test. Ezek olyan belső labirintusrendszerrel rendelkeznek, amelyen keresztüláramlik a víz, és így szabályozott lesz a víz áramlása, és a nyomása is. A csepegtető elemek egymástól való távolsága 0,15 m-től 2 m-ig terjedhet. A vízkibocsátás 0.5 l/h-tól egészen 4 l/h-ig terjed csepegtető elemenként. Többféle kialakítású csepegtető cső szerezhető be így, pl. kaphatók a cső falvastagságától függően henger és szalag kialakítással. Az általunk javasolt csepegtető csövek a Hydro PC, a Hydrogol, a Hydrodrip és a Hydrolite, DripNet és UniRAM cső.

A csepegtető cső kiválasztásakor figyelembe veendő adatok:

  • Az öntözendő növény fajtája, vízigénye, sor- és tőtávolsága
  • az öntöző víz minősége
  • a vízellátás egyenletessége
  • kijuttatandó műtrágya összetétele
  • elvárt élettartam
  • üzembiztonság előírásai
  • beszerzési és üzemeltetési költség
  • energiaigény.

A csepegtető cső egy másik csoportosítás szerint lehet hagyományos ill. un. nyomszabályzós kialakítású. A nyomásszabályzós kialakítás azt jelenti, hogy az ilyen csepegtető csőből kiépített szárnyvezetékeken lévő csepegtetőtestek vízkibocsátása közel azonos.

2. A csepegtető gomba a vízkijuttató elemek olyan csoportja, amelyeknél a cseppképződés a gombafej alakú házban indul meg. A gombatest közvetlenül csatlakoztatható a nyomóvezetékre, de a csatlakoztatás megoldható kis átmérőjű csővel is.

A gombák csak a szükséges helyekre – közvetlenül a gyökérzónába – juttatják ki az öntözővizet ezért igen víztakarékosak. A gombák kaphatók áramlásszabályozott, csepegéspótlós, öntisztító és szétszedhető kivitelben. A leggyakrabban alkalmazott gombatípusok: Katif, Supertif, E-1000.

Az Ön kosara üres

Hírlevél