Lineáris öntözés

A lineáris rendszerű öntözőberendezések rendeltetése szántóföldi növények esőztető öntözése. A berendezések járótagokkal alátámasztott csővezetékből állnak végükön konzollal kiegészítve. A csővezeték anyaga acél, amelynek korrózióvédelmét felületkezeléssel biztosították. Az egyes csőtagok a támaszközökön belül mereven, peremes kötéssel csatlakoznak. A mereven kapcsolt, 40-55 m hosszúságban összeszerelt csőszakaszt előfeszített térbeli rácsos acélszerkezettel merevítik. Nagyobb hosszúságú öntözőberendezéseknél a csökkenő vízkivétel irányában a beépített csővezeték átmérője is csökken.

Az általánosan használt csőátmérők: NA125, 160 és 200 mm. A szórófejek lehetnek az acélcső tetején vagy lefelé lógó műanyagcsőre erősítve, hogy közelebb legyenek az öntözendő növényekhez.

Az öntözési mód sajátossága, hogy a szárnyvezeték nem a talajon, hanem több méter magasságban található és öntözés közben folyamatosan mozog. Az előrehaladást a szárnyvezeték tartószerkezetét alátámasztó hajtott kerekek biztosítják. A hajtómotorok a járótagokon találhatóak.

A berendezés mozgása lehet egyenes vonalú (lineár), körben járó (center pivot), kombinált mozgású.

Az egyenes vonalon mozgó (lineár) öntözőberendezések csatorna, vagy hidránssor mentén haladva öntöznek.

A körben járó (center pivot) szárnyvezeték egyik vége egy hidránshoz kapcsolódik, míg a több helyen alátámasztott csővezeték a hidráns körül elforog.

A kombinált mozgású berendezések kialakítása lehetővé teszi a csőirányú áttelepítést. A csőirányú vontatáshoz a berendezés kerekeit 90°-al el kell forgatni.

Az öntözési mód előnye az igen egyenletes öntözővíz elosztás, a növény vízigényéhez jól igazítható vízadag, a minimális taposási kár, a kis nyomásigény és az alacsony élőmunka felhasználás. Hátránya a jelentős beruházási költség.

A lineáris öntözéshez a francia OTECH berendezéseket javasoljuk, amely minden tábla méretre és tábla alakra kínál gazdaságos megoldást.

Az Ön kosara üres

Hírlevél